Marbella

Plaza de los Naranjos, Marbella

Algemene informatie

Marbella is een kustplaats met ca.135.000 inwoners aan de Costa del Sol en ca. 60 kilometer van de provincie Malaga gelegen.
In deze kosmopolitische plaats met een internationale reputatie concentreert zich de Jet Set en veel beroemdheden verblijven hier constant of sporadisch.  
De velen bezoekers van Malaga wordt veel geboden: mooie stranden, luxe hotels, golfplaatsen, sporthavens, waarvan de beroemdste “Puerto Banus” is, winkelcentra, pretparken voor kinderen, restaurants en een intensief nachtleven. 
Het klimaat is mediterraan met zachte winter- en warme tot hete zomermaanden. De neerslag is laag en als er neerslag is dan valt deze meestal in de wintermaanden.

Geschiedenis
Prehistorische vondsten laten zien dat het gebied van Marbella al in het neolithicum, dus in het vroege steentijdperk bewoont was. Voordat de Romeinen in de 3de eeuw het gezag kregen, werd het van de Feniciers als handelscentrum gesticht. In het stadsdeel van San Pedro werden delen van een Romeinse nederzetting ontdekt en overblijfsels van een Romeinse villa aan de monding van de Rio Verde. 
In het jaar 771 namen de Moren het gezag over en gaven de stad de naam Marbilha. Tijdens de Arabische heerschappij ontwikkelde Marbella zich tot een bloeiende en prachtige stad. Behouden gebleven uit deze eeuw zijn nog de overblijfsels van een burcht en twee verdedigingstorens. In de tijd dat de plaats terugveroverd werd, werd het gebied van Marbella 1485 van de katholieke koning over genomen.  

Bezienswaardigheden

Sporthaven Puerto Banus
Zes kilometer van Marbella gelegen ligt deze beroemde sporthaven, die tot het nationale centrum van toeristische interesses is verklaart. Het wordt jaarlijks door meer dan vier miljoen mensen bezocht en heeft meer dan 915 aanlegsteigers, waar sommige van de meest luxe schepen ter wereld komen.
 
Het oude centrum
Het oude centrum van Marbella heeft een bijzondere charme en betovering. Tijdens een wandeling kan men de kerk, de sinaasappelplaats “Plaza de los Naranjos” en de burcht ruines, die nog uit de Arabische tijd komen, bekijken en erbij in een van de velen tapasbars deze specialiteiten proefen.  

Romeinse ruines 
In het stadsdeel San Pedro kunt u antieke mozaieken en thermaalbaden vinden, en ook de overblijfsels van een vroegchristelijke basiliek Vega del Mar uit de 4de eeuw.     
Verdere bezienswaardigheden van Marbella zijn het museum voor moderne Spaanse graveerkunst, het Bonsai- museum, het Ralli-museum, het museum Cortijo Miraflores, de hoofdkerk Ntra,Sra  de la Encarnacion, het gemeentehuis en de walsvaart kapel Ermita de Santiago.
Uitjes naar de dichtbijgelegen Sierra, zoals bijvoorbeeld naar Ojen of naar de Refugio del Juanar, zijn erg aan te bevelen.

Feesten

Dag van de heiligen Barnabas
Op 11.06. vindt een feest en een bedevaart ter ere van de beschermheilige van Marbella plaats.  

Dag van de San Pedro Alcantara
Halverwege oktober wordt er een feest ter ere van de beschermheilige van San Pedro gevierd.   

Bedevaart
Op 03.05. maken de gelovigen een pelgrimsreis naar het kruis van de Juanar.

Dag van de maagd Virgen del Carmen
Op 16.07. wordt deze heilige dag gevierd met een optocht op zee.

Gastronomie

De horeca in Marbella is erg veelzijdig en het is aan te bevelen sommige van de lokaliteiten bij een wandeling door de stad te gaan ontdekken. Internationale restaurants wisselen zich af met kleine traditionele cafes en restaurants, waar men nationale en traditionele gerechten kunt proberen, die meestal op vis en zeevruchten gebaseerd zijn.


Beach club Restaurante grill hotel Fuerte Marbella
Een erg aangename plek om aan zee, naast het strand te eten. Het personeel is erg vriendelijk en het eten is van goede kwaliteit. De Paella is bijzonder goed. Er kan een tafel voor minder dan 6 personen gereserveerd worden, dat betekend dat het niet makkelijk is om tijdens het hoofdseizoen een tafel te krijgen. Het is aan te bevelen om er vroeg, dus voor 14uur heen te gaan. Op deze manier zult u geen problemen hebben een tafel te krijgen.

adres: Hotel Fuerte Marbella, Avenida el Fuerte sn
952 92 00 09
prijs: 8 – 24 euro's

San Remo
Een Italiaans  restaurant dat ideaal aan de strandpromenade gelegen is. Het is niet erg groot, maar de kwaliteit is uitstekend. De artisjokken- en de paddenstoelensalade, en ook de pizza's en de pasta zijn erg goed. Wij adviseren u de ravioli van de chef met slagroomsaus en gorgonzola of een neapolitanische schnitzel te proberen. 

adres: Paseo Maritimo (in de buurt van het Hotel Fuerte Marbella)952 77 43 33
prijs: 15 – 20 euro's

Altamirano
Voor iedere smaak is er een grote keuze uit verse vis voor een lage prijs. De service is ookzeer vriendelijke. Als u typische lokale vis wilt proberen, is deze plek erg aan te bevelen.  Hij bestaat al sinds velen jaren en heeft niet aan kwaliteit ingeboet. In de zomer is het beter om te reserveren, anders zou het kunnen, dat men geen tafel krijgt.

adres: Plaza Altamirano, 3 (Casco antiguo)952 82 49 32
www.baraltamirano.es

Taberna Casa Curro
Een typisch Andalusische plek om te eten, die niet erg groot is, maar hele goede tapas serveert. Probeert u eens de garnalen uit Cadiz met een biertje erbij. Het beschikt over een mooi terras en ligt in het historische centrum van Marbella. De tomatensalade met tonijn en ook de Spaanse ham en kaas zijn uitstekend.  

adres: Calle Pantaleon, 7
www.tabernacasacurro.com

Restaurant Santiago
Dit is een bekend restaurant in Marbella, waar u zeker goed zult eten. Het eten is van erg goede kwaliteit. De eigenaar is al bijna 80 jaar oud en werkt nog steeds in het restaurant. Wij adviseren u de vis met zout te proberen. De gefrituurde vis is ook heel erg goed. Het restaurant ligt aan de strandpromenade en als het koud is, kunt u daar tijdens het eten naar de zee kijken.  

adres: Avenida Duque de Ahumada, 5
952 77 00 78
www.restaurantesantiago.com