Malaga

Malaga

Algemene informatie

In Zuid Spanje, bij de Costa del Sol, ligt de kuststad Malage, die met hun ca. 560.000 inwoners een van de grootste steden van Andalusie is. De stad ligt aan een baai en eromheen ligt  het natuurpark „Montes de Malaga“ met een dicht pijnbomenbos. Twee rivieren stromen door de stad: de Guadalhorce en Guadalmedina, die in de middellandse zee monden en voor veel vogelsoorten plek biedt om broedplaatsen te vinden. De gemiddelde temperatuur is 18 graden en er is een zachte winter. In de maanden juni tot september kan het nogal heet worden. Er is weinig neerslag, maar deze valt vooral in november en maart. Het klimaat, de mooie stranden en de velen bezienswaardigheden maken Malage het hele jaar door tot het een geliefd vakantieoord.

 

Geschiedenis

Malaga, de hoofdstad van Costa del Sol, heeft een geschiedenis die terug gaat tot de achtste eeuw v. Chr. De eerste inwoners waren de Feniciers, later werd de ondertussen groter geworden stad van Karthago geregeerd en uiteindelijk waren het de Romeinen, die uit het toenmalige „Malaka“ een stad maakten. In het jaar 711 hebben de arabieren de stad overgenomen en regeerden meerdere eeuwen tot uiteindelijk in 1487 de Spaanse heersers de stad terug veroverden. De eerste sporen van de stad werden gevonden tijdens de opgravingen van het romeinse theater in het stadcentrum. Direct achter de berg Gibralfaro staat de Arabische Alcazaba te midden van tuinen, waarnaast zich het Arabische Malage ontwikkelde. Vanuit de haven dreef men handel met de meest belangrijke kuststeden van de middellandse zee en de verovering door de christen betekende een nieuwe impuls voor de ontwikkeling van de stad - er ontstonden kathedralen, kerken, paleizen en veel herenhuizen, die op de dag van vandaag nog bewondert kunnen worden.

Bezienswaardigheden

Kathedraal
Gebouwd in de renaissancestijl naar plannen van de architect Diego de Siloe uit Burgos, heeft het een indrukwekkende koorbank en een grote verzameling van schilderijen en beelden. Tot op vandaag is de bouw van een van de torens nog niet voltooid, omdat een deel van de fondsen toen gebruikt werden voor de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog. Men noemt de kathedraal vandaag ook  „La Manquita“ -  „De eenarmige“.

Picasso museum
Pablo Ruiz Picasso heeft zijn eigen museum met ongeveer 200 kunstwerken in een permanente tentoonstelling in het paleis van de Condes de Buenavista vlakbij de kathedraal. Zijn geboortehuis aan de Plaza de la Merced is een museum met een tentoonstelling van lithografieen en keramiek voorwerpen.

Thyssen museum
Dit is een van de nieuwste musea in de stad, omdat het in 2011 in gebruik genomen is. De permanente en tijdelijke tentoonstellingen zijn erg interessant. Het museum bevindt zich in het Villalon paleis van de 16de eeuw en heeft wel 200 kunstwerken die deel uitmaken van de verzameling van Carmen Tyssen. De kunstwerken maken een ronde door de verschillende werelden van de Spaanse schilderskunst van de 20de eeuw en hebben vooral belangstelling voor de Andalusische schilderskunst. Het museum heeft ook een afdeling, die geweid is aan de romantische landschapen en gebruiken. De kamer en de architectuur zijn weliswaar ook van groot belang.

Het oude centrum
Aan de voet van Monte de Gibralfaro ligt het gebied van de vroegere Arabische stad het Malage van de 19de eeuw. Het oude centrum heeft taalrijke renaissance- en Mudejar-kerken, herenhuizen en kleurrijke plaatsen met leuke cafes en bistro's.. De beroemde Calle Larios nodigt u uit om te flaneren en is een van de meest geliefde winkelstraten in Malaga.

Alcazaba
In de 11de eeuw op de berg Gibralfaro gebouwd door de toenmalige heerser - Sultan Badis, is het een soort mengeling tussen een paleis en een vesting. De grondslag van deze bouw was een romeinse bebouwing, waarin in het jaar 1951 de ruine van een romeinse theater ontdekt werd. 
In 1931 werd de Alcazaba van de UNESCO tot nationale cultuurerfgoed benoemd en men begon met de restauratie. Vandaag is het in een erg goede toestand en men kan die paleiskamers van de Nasriden, het morse heersersgeslacht en de woonkamers van het hof bezichtigen. De tuinen met hun bevloeiingssysteem, bronnen en waterbekken zijn erg mooi. Van de in de 14de eeuw gebouwde vesting is de ringmuur nog goed behouden gebleven en biedt een fantastisch uitzicht  op de stad, de zee en de omgeving.

Botanische tuin
Aan de stadsrand ligt de historische tuin van La Concepcion, een van de belangrijkste botanische tuinen van Andalusie uit de tijd van de verlichting in de 18de eeuw.

Haven
Malaga heeft de tweedbelangrijkste kruistochthaven van Spanje, een passgiershaven en andere zakelijke activiteiten, die aan import en export doen en een visserijhaven in bedrijf hebben. De haven is geherstructureerd en biedt nu een uitstekend cultureel aanbod, opties tot winkelen en amusement. Van tijd tot tijd vinden ook concerten en muziekevenementen plaats en men heeft vanuit hier een mooi uitzicht op het vuurwerk dat in augustus plaats vindt.

 

Feesten

Karweek „Semana Santa“
Waarschijnlijk het meest belangrijke feest van het jaar, waarbij de hele week een reuze religieus beeld „tronos“ op de schouders van de dragers voorbij aan duizenden toeschouwers in de straten gedragen wordt.


Karenval
Ieder jaar in februari wachten de Malaguenos vol verwachting, op de Calle Larios en de aangrenzende straten van de optocht om de met de voor deze gelegenheid versierde wagens en paardenkoetsen te kunnen zien.


16.07. Feestdag van de Virgen del Carmen
Op deze dag trekt de patrones  van  de zeelui  in een processie op een schip om de haven.

Feria
Het in augustus plaats vindende volksfeest is gedeeld in twee feestplaatsen. Overdag wordt er in het oude centrum en ´s avonds op de feestplaats Cortijo de Torres gevierd. Deel van deze Feria zijn bovendien ook veel culturele evenementen en stierenvechten in de arena van La Malagueta.

28.12. Dag van de Santos Innocentes
De Verdiales kapellen hebben voor duizenden toeschouwers een wedstrijd.

Festival van de Spaanse bioscoop
Sinds 1998 wordt in Malaga dit feest gehouden, dat gewijd is aan de ondersteuning van de Spaanse filmproductie. 

Gastronomie

De kusten van Malaga hebben veel vis en zeevruchten en samen met de olijfolie vormt dit een uitstekende basis voor de recepten van de nationale populaire keuken. In de traditionele visserswijken zoals El Palo en Pedregalejo zijn er restaurantjes direct aan het oever, waar gegrilde Sardienen op spiesjes aangeboden worden. Andere lekkernijen zijn bijvoorbeeld de paprika sla, de gefrituurde kleine visjes en natuurlijk de ham van het Iberische varken, die het beste smaakt in een taverne met een goede rode wijn. In de restaurants van Malaga wordt vis op ontelbare manieren toebereid - van Paella tot vissoep en diverse soorten stoofpot.

RESTAURANTS IN MALAGA

Vino Mio
Designer Restaurant is heel gezellig, met een terrasje waarvan je een uitzicht hebt op het theater Cervantes. Het eten is bijzonder en heeft een afwisselende en heerlijke keuze. Het verrast met gerechten zoals krokodil of kangoeroe. Er zijn ook een internationale voorgerechten beschikbaar, zoals Humus of Roquetas de Roquefort. De eigenaar is een Hollander en het is een van de beste restaurants in Malaga.  
Adres: Platz Jeronimo Cuervo , 2
www.restaurantevinomio.com
Net tussen 12 und 16 €

Antonio 
Het restaurant is een deel van de geschiedenis van Malaga. Het ligt in het historische centrum en de familie Vinolo heeft altijd ervoor gezorgd dat hier alleen het beste en professionaliteit geboden wordt, zodat de klant zich helemaal thuis kan voelen.
Het eten is typisch voor Andalusie en Malaga, met vlees, vis en stoofpot van de dag en is altijd met ingredienten van hoogste kwaliteit toebereid.  
Het hoofdgerecht kost tussen de 15 en 22 €
Adres: C / Fernando Lesseps 7
Telefoon: +34 952 223 397
www.mesonantonio.com
Op zondag gesloten.

La Barra 
Het restaurant ligt in de buurt van de kathedraal van Malaga. Er worden gerechten aangeboden, die niet op de kaart staan afhankelijk van de jaartijd en wat er vers beschikbaar is deze dag. Dus vergeet niet te vragen wat er ter beschikking is naast de gerechten die op de kaart staan.
Ook kunt u bijzondere gerechten zoals Tatar van rundvlees, kaviaar van de forel en kangoeroe Carpaccio eens proberen, maar ook typische gerechten zoals rijst en vis. Het restaurant beschikt over een groot terras, waar u op iedere tijd van de dag kunt zitten, omdat het restaurant de hele dag van ´s morgens tot ´s avonds geopend is.
Adres: c / Bag , 8

El Pimpi 
Een klassieke Bodega in Malaga. Als u deze stad gaat bezoeken, moet u niet gaan zonder een zoete wijn in Bodega geprobeerd te hebben. U kunt een wijn met tapas zoals bijv. een gebraden vis, Gazpacho, Jamon Serrano, kaas en meer traditionele gerechten uit Malaga en Andalusie proberen. Het is een hele bijzondere Bodega met veel charme. De Bodega heeft een nieuw gedeelte in het gebouw geopend met een mooie uitzicht op de Alcazaba.
Adres: c / Granada , 68
Telefoon: +34 952 228 990
www.elpimpi.com

El Tintero 
Dit ligt in de Barriada del Palo in Malaga. Het ligt naast het strand en het is heel leuk om hier te eten, omdat de boorden opbod verkocht worden. Het is een typische plek om te lunchen. “Vis en Sardienen” als u naar de rekening vraagt, worden de borden die u op tafel heeft gehad geteld en de eindprijs gecalculeerd. Een ding moet u bedenken: als u een rustige plaats zoekt, is dit niet de goede plek voor u, omdat er veel lawaai is.
Adres: Carretera de Almeria 99 / Strand Finger
Telefoon: +34 952 206 826
www.restauranteeltintero.com

El Trillo 
Het restaurant ligt in het centrum van Malaga en de mediterraanse keuken is erg goed hier.
Het personeel is enorm vriendelijk en de kwaliteit van de gerechten goed. U kunt zowel aan de bar  als ook aan tafel eten en als het mooi weer is ook op het terras. Hier bevelen wij de vis zoals ook het vlees aan. El Trillo heeft ook een omvangrijke wijnkaart.
Adres: C / Don Juan Diaz , 4 ( Paarde met C / Larios )
Telefoon: +34 952 60 39 20
www.grupotrillo.es