Jaen

Algemene informatie

De provinciehoofdstadJaen met meer dan 117.000 inwoners in het noordoosten van Andalusie ligt in het brede dal van de Guadalquivir tussen de met olijfbomen begroeide bergen Jabalcuz en La Pandera. Jaen leeft zowel van de industrie als van de agricultuur en is het economisch centrum van ’s werelds grootste olijventeeltgebied. Jaen bezit een enorme in renaissancestijl gebouwde kathedraal en een betoverend, historisch centrum met de beroemde Arabische baden.

In Jaen heerst een gematigd, warm middellandszee klimaat, dat door de hoogte beinvloed wordt, met koude winters met een gemiddelde temperatuur van 13 graden en warme zomers met ongeveer 23 graden.

Geschiedenis

De oorsprong van Jaen gaat terug naar de tijd van de Iberiers, maar ook de Grieken en Feniciers leefden hier. In de tijd van de Carthagers werd de stad tot een vestiging uitgebouwd en in 207 v.Ch. door de Romeinen veroverd. In 712 kwam Jaen onder Arabische heerschappij, wier eerste bouwproject een rioolstelsel was. Tenslotte werd de stad in 1246 door de Spaanse koning Fernando III ingenomen en heerser Alhamar trok naar Granada terug, waar hij als oprichter van het Nazarite koninkrijk de geschiedenis inging.

Bezienswaardigheden

Kathedraal

De kathedraal van de Asuncion  de la Virgen is in renaissancestijl en dateert uit de 16e eeuw. Het is het geografische en historische hart van het oude stadscentrum en is gebousd waar de vroegere moskee zich bevond.

Castillo de Santa Catalina

Het kasteel uit de 13e eeuw is een voormalige Arabische vesting, waar tegenwoordig een Parador Nacional in ondergebracht is. Hier vandaan heeft u een prachtig uitzicht over de stad en haar omgeving.

La Magdalena

Oudste kerk van Jaen uit de 15e eeuw, waarin nog de resten van een moskee te vinden zijn die aan de wijk zijn naam gaf.

Arabische Baden

De uit de 11e eeuw stammende baden zijn bewijs voor de hoogontwikkelde badultuur van het voormalige Al-Andalus. Ze bevinden zich in  de kelder van het Palacio de Villardompardo in de wijk La Magdalena.

Iglesia San Andres

De kerk bezit een prachtig smeedijzeren hek uit  de 16e eeuw van meester Bartolome de Jaen.

Feesten

16.01. Lumbre de San Anton

Grote brandstapels worden op verschillende plaatsen in Jaen aangestoken als offer aan San Anton, patroonheilige van de dieren.

Semana Santa

De heilige week voor Pasen Die Karwoche beleeft men met processies van de 16 broederschappen uit Jaen, waarvan de oudste teruggaat naar het jaar 1546.

03.05. Dag van de kruizen

Bloemenkransen worden in hofjes en pleinen opgebouwd en er zijn kinderprocessies.

Bedevaart “Cristo del Arroz”

Op de tweede zondag van mei trekken de bewoners door de omgeving van Fuente de la Pena en vieren bij een populaire bedevaarskerk een feest.

Dia de la Virgen de la Capilla

Rond 11 juni word het volksfeest en de feestdag ter ere van de stadspatroonheilige Virgen de la Capilla gevierd.

18.10. Feria de San Lucas

Op deze dag begint het belangrijkste feest van de stad met stierengevechten, feesttenten en zowel culturele als sportieve evenementen.

Festival de Otono

Een drie maanden durend cultureel evenement met theater-, dans- en muziekvoorstellingen op verschillende lokaties in de stad. 

Gastronomie

De keuken van Jaen heeft een groot aantal onderscheidende kenmerken. Typische tapas zijn kabeljauw, alle soorten van chorizo en bloedworst, ingemaakte olijven, slakken in bouillon of geroosterde paprika. Koude groentensoepen zoals salmorejo of gazpacho zijn er in verschillende smakelijke variaties. Ook bekend zijn de aardappelen  “a lo pobre”,de spinazie op Jaen-wijze, de kalfszwezerik en de bonen, die hier gefrituurd worden. Stoofschotels en rijst uit Jaen zijn populaire gerechten en net zo bekend als de “encebollado” met tomaat en kabeljauw, de “migas” en de uitstekende gehaktballen. Verdere gastronomische hoogtepunten zijn onder andere geit, konijn, patrijs, varkenshaas en gemarineerde vis.

Tot de meest geliefde nagerechten behoren rijstpudding,“gachas” (een dikke pap), appels uit de rivier van Jaen en de meloenen van Granena.