Huelva

Algemene informatie

Huelva is de hoofdstad van de gelijknamige provincie in het westen van Andalusie, grenzend aan het naburige Portugal. Met bijna 140.000 inwoners, is de stad uitgegroeid tot een centrum van de petrochemische en visvangst. Het ligt aan de monding van de rivier de Odiel, die hier uitmondt in de Atlantische Oceaan en het beroemde Nationaal Park Donana. De brede wegen, hoogbouw, vele winkelstraten en grote parken maken dat Huelva zeer modern oogt.

Hier aan de Costa de la Luz strekken zich prachtige stranden uit met fijn, wit zand en een gezamelijke lengte van 120 km, die optimale omstandigheden bieden voor elke vorm van watersport. Vooral bijzonder zijn de stranden van El Rompido en Isla Canela.  Maar ook zijn landschappen van zeldzame schoonheid zoals de marismen en de Sierra Morena te vinden, waar u kan fietsen en wandelen. De vele culturen van het verleden lieten bovendien een groot historisch erfgoed achter met prachtige moskeeen, kerken en interessante monumenten.

Door de ligging geniet deze provincie in het zuiden van Spanje gemiddeld 300 zonnige dagen per jaar en heeft een Middellandse-zeeklimaat met milde zomer- en wintertemperaturen.

 

Geschiedenis

De geschiedenis van Huelva gaat terug naar het 1e millennium voor Christus terug. Tartessians en Feniciers perfecioneerden de mijnbouw in het binnenland en veranderden Huelva in een Handelsstad. Na de ondergang van het Romeinse Rijk heersten een korte tijd de Visigoten en Byzantijnen tot in de 8e eeuw de Moren het land veroverden. In 1262 werd het terugveroverd door de Christenen en  kwam onder het bewind van Alfonso X.

In de 15e eeuw gingen vanuit deze provincie de schepen van Christopher Columbus ter zee waardoor de havensteden een periode van groot belang beleefden. 

Bezienswaardigheden

Romeins aquaduct

Zelfs vandaag nog voorziet dit aquaduct de stad van water.

Monument van Columbus

Gebouwd ter ere van deze ontdekker.

Iglesia San Pedro

De kerk werd in de 15e eeuw gebouwd in Mudejarstijl en in de 18e eeuw met barokken elementen gerenoveerd.

Kathedraal

De kathedraal wordt beschouwd als de mooiste barokkerk van de regio en dateert uit de 18e eeuw.

Barrio Reina Victoria

Een wijk met Engelse architectuur en kleine pubs, galerieen en winkels. Hier staat het huis van Columbus.

Wetlands van de Odiel rivier

Een prachtig uitzicht op het landschap heeft u vanaf het hoogste punt van de stad.

Museo Provincial

Het museum  herbergt een archeologische verzameling en werken van de schilder Vazquez Diaz.

Feesten

Romeria de Huelva 

De bedevaart naar El Rocio is de beroemdste van heel Spanje en trekt jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers aan.

Columbusfeest  

Een feest dat in augustus plaatsvindt ter ere van de ontdekker.

Festival van de Iberoamerikaanse Films  - December

Gastronomie

In Huelva kan men een onderscheid maken tussen de zee- en bergkeuken. Door de ligging aan zee kunt u hier excellente visgerechten met o.a. makreel, zeebaars, tarbot, tonijn, garnalen en mosselen proeven. Ook inktvis in verschillende varaties, rog met paprika of zwaardvis in azijnmarinade behoren tot de specialiteiten. De bergkeuken geniet een evenzo goede reputatie met de Iberische ham, gepekelde worst, vlees en heerlijke paddestoelen.