Granada

Alhambra; Granada

Algemene informatie

Granada is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en behoort met ongeveer 250.000 inwoners tot een van de grootste steden van Andalusie. Ook is ze tegenwoordig de derde grootste universiteitsstad van Spanje. Aan de voet van de Sierra Nevada gelegen, waarvan de hoogste top tot 3500 meter hoogte reikt, onderscheidt ze zich door uitzonderlijke bouwwerken, vergezichten en  orientaalse flair. Hoofdattractie van deze stad is de Alhambra en de tuinen van de Generalife, een imponerend paleisgebouw van de voormalige Nasriden sultan.

Iedere wijk in deze stad hebben allen hun eigen charme en bezienswaardigheden. Het Albaicin met Moors karakter, de markt en de tapasbars, het centrum met de historische monumenten en tenslotte de universiteitswijk met vele bars en stadleven.

Granada biedt meer dan 3000 zonuren per jaar en een gemiddelde temperatuur van 22 graden. De winter zijn hard en koud, de zomer zeer heet. Herfst en voorjaar aangenaam warm bij gematigde temperaturen.

 

Geschiedenis

In 1916 zijn archologische ontdekkingen gedaan, die op een kolonisatie van Granada in de bronstijd wijzen. Feniciers, Grieken, Kartagen zagen in Granada, vanwege de dichte ligging tot de Middellandse Zee, een ideale handelsplaats en regeerden tot 550 v.Ch. dit gebied. De Romeinen veroverden de stad en heersten hier tot in de 5e eeuw, auch wenn sie keine wesentliche Rolle wahrend der Herrschaft des Romischen Reiches gespielt hat. Granada wordt gekenmerkt door talrijke historische bewijzen, die al deze bevolkeringen achterlieten.

In 1013 werd Granada hoofdstad van het Nasridenrijk en beleefde in de 14e eeuw een wetenschappelijk, cultureel en economisch hoogtepunt. Unieke bouwwerken en  terreinen ontstonden, zoals het Alhambra.

In 1492 werd Granada door de Christelijke heersers terugveroverd en kwam in het bezit van de katholieke koningen. Een luisterrijke tijd in het teken van de renaissance werd ingeleid, waarin vele historische gebouwen ontstonden.

Tegenwoordig is Granada een moderne stad, met internationale overeenkomsten en feesten en een van de hoofdattracties van Andalusie.

 

Bezienswaardigheden

Alhambra

In 1238 in opdracht van koning Al-Hamar gebouwd, is het Alhambra – rode burcht – het symbool van Granada en een van de fascinerendste geschiedkundige monumenten in de wereld. Ze is door de UNESCO tot werelderfgoed verklaard, was tussen de 13e en 14e eeuw zowel paleis als ook citadel, burcht en residentie van de Nasriden sultan, hogere functionarissen van de hofstaat en de elite soldaten. Het alhambra bestaat uit drie delen: het paleis, de alcazaba, de Medina en het zomerverblijf van de Generalife, alles temidden van een goed onderhouden park en tuin met fontijnen.

Voor meer informatie klik hier

Kathedraal

Kort na de terugverovering van de stad door de katolieke koningen werd in 1505 met de bouw van deze kathedraal aangevangenen en werd met haar vijf vleugels als belangrijkste Spaanse bouwwerk van de renaissance beschouwd. Zeer opmerkelijk zijn de hoofdkapel, de zijkapellen en de fassade met haar beelden. Ze bevindt zich midden in het hart van de stad.

Capilla Real

Op instructie van de katholieke koningen in 1505 gebowde koningsgraf is zeer bezienswaardig en bezit waardevolle verzamelingen an beelden en schilderijen. Ze bevindt zich in het noordelijke deel van de kathedraal en hier  liggen de katholieke koningen Isabel, Fernando, Juana en Felipe begraven

Wijk Albayzin

Deze Moors gekenmerkte wijk is de oudste van Granada en is met zijn smalle straatjes en wit gekalkte huizen absoluut een bezoek waard. De wijk bevindt zich op een berg van het alhambra en vanaf Plaza San Miguel Bajo heeft men een fantastisch zicht op het paleisgebied en de tuin.

Feesten

02.01. Dag van de verovering

Dit historische feest herinnert de dag van het in bezitnemen van het Alhambra door de katholieke koningen.

De Goede Week

De Semana Santa is een van de voornaamste feesten, waarbij tientallen processies door de historische straten van de stad trekken en de lijdensweg van Christus uitbeelden en nabeleven. Ongeveer 30 broederschappen trekken tussen palmzondag en paaszondag van altaar naar altaar. Een absoluut indrukwekkend feest, waar niemand zich aan kan onttrekken.

03.05. Feest van het heilige kruis

Op deze dag leeft de traditie van de meikruizen weer op, waarbij grote, versierde kruisbeelden door de straten en steegjes gedragen worden. De stad wordt versierd met bloemen en in de gehele stad wordt dit feest vrolijk gevierd.

Pinksterfeest

Het Andalusische feest, de Feria van de Corpus Christi, wordt in mei of juni gevierd. Tot de feestelijkheden behoren processies, stierengevechten en andere evenementen. Hoewel het een religieuze feestdag is, wordt in de stad overal uitgelaten en vrolijk gefeest.

Festival Internacional de Musica y Danza

In het Generalife en paleis van Carlos V vinden in juni/juli diverse dans- en muziekopvoeringen plaats.

Jazzfestival

Ieder jaar in november vindt in Granada het grootste jazzfestival plaats, waarvoor muziekanten uit heel Spanje en het buitenland uitgenodigd worden.

Gastronomie

Akker, tuin, vruchtbare vlaktes en de zee zijn de elementen ter inspiratie van de veelzijdige keuken van Granada, die mede door de erfenis van de Moorse tijd beinvloed is.

Tot de specialiteiten behoren o.a. de knoflooksoepen en de stoofschotels met gedroogde bonen, spek en bloedworst. Groente tortillas en chorizo-paprikaworst of gazpacho (koude tomatensoep), slakken of kleine bonen met ham worden dagelijks in de restaurants aangeboden. Aan te raden is ook de salade op Granada stijl  met kabeljauw en sinaasappels, de aardappelen “a lo pobre” met spiegelei en de Migas (broodkruimels gebakken in olijfolie en knoflook) gemixt met produkten van het Iberische zwijn.

Tot de lekkerste fruitsoorten behoren de granaatappel, die overal in de tuinhuizen te vinden zijn, kweeperen, cactusvijgen en netelboomvruchten.

Restaurants in Granada

Prijsklasse: tot € 10 p.p.

Los Diamantes

Dit restaurant is beroemd om zijn gefrituurdevis en garnalen, die uitmuntend bij een gekoeld biertje smaken.’s Middags is het lokaal altijd goed gevuld, zodat het aan te raden is op tijd erheen te gaan..

Adres:  Calle Navas 26

Prijs: € 7 - € 9

Green and Berries

Het juiste adres, als het snel moet gaan en men niet te vol wil raken. Aanraders zijn zalmsandwich met avocado en citroen of de geitenkaas met gecarameliseerde ui. Probeer ook de lekkere shakes en de kaaskoeken.

Adres: Plaza nueva, 1

Prijs: va. € 2,50

Pasteleria Lopez-Mezquita

De specialiteit van deze banketbakkerij zijn empanadas, die men om mee te nemen haalt. Een soort deegwaar, die gevuld wordtmet ham, dadels of kip.

Adres:  Calle Reyes Catolicos, 39

Prijs: € 2 - € 6

www.pastelerialopezmezquita.com

Bodegas Castaneda

Een zeer geliefde bar met hoge luidruchtigheid, waar het eten in grote porties geserveerd wordt en de wijn direct uit het vat afgevuld wordt. Een aanrader is vermouth met soda. Niet te verwarren met de Antigua Bodega Castaneda, die sich in de buurt bevindt, maar niet dezelfde charme bezit.

Adres: Calle Almireceros

Tapas: € 2 - € 3

Porties: € 7 - € 9

Cafe Futbol

Dit cafe bestaat uit drie verdiepingen en bezit indrukwekkende kroonluchters. In 1910 werd het geopend en is vooral gevuld met dames, buitenlandse studentes en families. Zeer in trek hier zijn de warme chocolade met churros en de heerlijke zoetigheden. De tafel op de eerste verdieping biedt zicht op het plein.

Adres: Plaza de Mariana Pineda, 6

Churros: € 2

www.cafefutbol.com

Cisco en Tierra

Hier worden tapas geserveerd. Aan te raden zijn de Queso Especial, een sterk belegen Manchego-kaas of de Iberische ham. De bar is gedecoreerd met politiehoeden en een radio speelt romantische muziek.

Adres: Calle Lepanto, 3

Tapas: € 1,50 - € 3

Gran Cafe Bib-Rambla

Het hoogste cafe van Granada uit 1907. De traditionele warme choclade met churros staat hier in de schijnwerpers.

Adres: Plaza Bib-Rambla, 3

Chocolade met churros: € 4

Prijsklasse:  € 10 - € 20 p.p.

Ruta del Azafran

Een elegant en modern restaurant met verheven kookkunsten. Probeer hier eens de aziatisch geinspireerde tempura broccoli-pesto of de couscous.

Adres:  Paseo del padre Manjon, 1

Prijs: € 12 - € 18

www.rutadelazafran.com

El Aji

Het restaurant ligt in het hogere deel van de wijk Albayzin en is een goede plek om een pauze in te lassen. Proef de lekkere creaties zoals garnalen met tequila en honing of ook alleen die huisgemaakte tortilla.

Adres: Plaza San Miguel Bajo, 9

Prijs: € 11 - € 20

Oliver

Een van de meest favoriete lokalen aan het plein. De service is zeer goed en het aanbod uitgebreid. Niet voor niets dat het restaurant zich vult met gasten die die de voorkeur geven aan de gefrituurde vis. De eetkamer in het achterdeel en het terras zijn wat rustiger.

Adres: Calle pescaderia, 12

Prijs: € 14 - € 20

Zondags gesloten.

www.restauranteoliver.com

Chikito

Een van de oudste restaurants in de stad en ook de lievelingsplek van schrijver Frederico Garcia Lorca. De muren hangen vol met foto’s van beroemdheden. De specialiteit van het huis zijn slakken, die men aan de bar voor ongeveer € 6 krijgt. Ook worden deftige gerechten geserveerd zoals Rabo de Toro. Een tafelreservering is aan te raden.

Adres: Plaza Campillo Bajo, 9

Tel.:  958 22 33 64

Prijs: € 18 - € 20

www.restaurantechikito.com

Paprika

Ecologische wijn, vegetarische gerechten en een bonte Mexicaanse decoratie. De kok komt uit de USA en tot zijn specialiteiten behoren Thaise currygerechten, Mexicaanse gerechten en tofubereidingen.

Adres: Cuesta de Abarqueros, 3

Prijs: € 10 - € 14

www.paprika-granada.com

Hicuri

Bonte wandschilderijen decoreren dit ruime restaurant, dat zich op de vegetarische keuken gespecialiseerd heeft. Toch mag men hier ook zeker een goede varkensfilet of salade met kip nuttigen.

Adres:  Plaza de los Girones, 3

Prijs: € 10 - € 12

Prijsklasse: € 20 - € 30 p.p.

Parador de Granada

De prijs in het Parador zijn zeker hoog, maar dat wordt dan ook vergoed met een prachtige omgeving en hoogstaande keuken. In het rustige restaurant worden Spaanse, Franse en Marokaanse gerechten aangeboden.

Adres: Calle Real de la Alhambra

Prijs: € 20 - € 25