Alpujarra

De Alpujarra

Algemene informatie

De Alpujarra in Andalusie is een van de meest unieke regio's in Europa, die ook al veel kunstenaars en schrijvers inspireert heeft. Het ligt tussen Granada en Almeria aan de zuidhelling van het nationaal park van de Sierra Nevada en werd door de UNESCO tot biosfeer-reservaat, natuurpark en nationaal park verklaart. Het adembenemend mooie gebied wordt gevormd door dalen en ravijnen, die van de toppunten van de Sierra Nevada vallen. Het stabiele klimaat en de rijkelijke waterreserves maken het tot een zeer vruchtbare regio. Veel verschillende soorten van fruitbomen groeien hier, zoals bijvoorbeeld sinaasappelen, citroenen, kaki's, appelen, kastanjes, amandelen etc.
Het klimaat varieert afhankelijk van de hoogte. Terwijl men in de hoger gelegene regio's zeer koude wintermaanden heeft met temperaturen onder de 0 graden, zijn de zomermaanden eerder warm tot heet, maar met aangename temperaturen. In de onderen lagen dicht bij Almeria of de Costa Tropical heeft men het hele jaar door een mediterraan klimaat met milde temperaturen en neerslag is er vooral in november en december. 
 
Geschiedenis
De oudste berichten vertellen over de kolonisatie door de Arabieren in het jaar 711. Vooral de Berber beinvloeden door de terrasbouw de bergen en het bewateringssysteem. In de 11de eeuw ontwikkelde zich dit gebied tot een centrum van de zijdeproductie. Daarvoor en daarna kwam het tot verschillende opstanden met de aangrenzende regio's. De koningen van de Nasriden deelden in de 13de eeuw de regio in meerdere grote gemeentebuurten. Na de heerverovering door de katholieke koning in het jaar 1492 trokken zich veel moslims uit het gebied terug. De onderdrukking van de islamitische bevolking werd steeds sterker in de loop van de jaren en leidde in de 16de eeuw tot een opstand die door de Spanjaarden werd neergeslagen. De overlevende 80.000 Morisken werden naar andere delen van Spanje uitgewezen en verdreven. De meeste plaatsjes werden door een Spaanse boer nieuw bevolkt, die weliswaar niet het bewateringssysteem verder konden leiden, zodat de landbouw verviel en de regio voorlopig in vergetelheid raakte.
 
Bezienswaardigheden

Hiernavolgend vindt u de beschrijving van een paar mooie dorpen, die men tijdens een rondreis in Andalusie  absoluut zou moeten bezoeken:
 

Lanjaron is vanwege het ijzerhoudende water een geliefd kuuroord en ook tegelijkertijd een plaatsje waar mineraalwater wordt aangevuld, dat men in Spanje kan kopen.

Orgiva is een arbeidzaam plaatsje en de poort naar de Alpujarras. Het wordt gezien als het regionale plaatsje voor het ambtelijk bestuur en ontwikkelde zich in de loop der jaren tot bestemming voor Noord-Europeanen, die hier in dezelfde gemeentes gingen wonen. 

Trevelez ligt aan de zuidelijke helling van de Sierra Nevada op 1476 meter hoogte en is daarmee de hoogstgelegen plaats in Spanje. Het plaatsje is heel beroemd voor de uitstekende  lucht gedroogde Serrano ham.

Capileira, wiens naam een Latijnse oorsprong heeft en “De toppen” betekend, ligt op 1436 meter hoogte. Het plaatsje wordt als kunsthistorisch gebied bezien en laat de typische dorpse structuren van deze regio zien, die uit een boven, middel en onder dorp bestaan.
De architectuur van het plaatsje met witte huizen, smalle paden en de sterk herkenbare Moriskiche invloed is uniek. 

Pampaneira ligt op een hoogte van 1.060 meter aan de kloof van de Rio Poqueira en heeft al meerdere onderscheidingen voor zijn architectuur gekregen. Die huizen hebben een terrassenbouw en ronde schoorstenen. Hoofdbron van inkomsten is de landbouw en de weverij. In het stadje zijn veel kleine winkels, die een groot aanbod aan bonten dekens en tapijten hebben. 

Bubion heeft ca. 360 inwoners en ligt op 1.300 meter hoogte. Het plaatsje heeft een sterk Moriskische karakter en vormt samen met Pampaneira en Capileira een regio, die van de staat als een gebied met bijzondere artistieke en historische betekenis wordt gezien. 

 

Feesten

# Feesten #

Gastronomie

De basis voor de keuken in Alpujarra zijn de producten uit de landbouw en de veeteelt. Dit omvat stampotten, soepen en ragouts, die men in de hele buurt kan vinden. Andere specialiteiten zijn de worsten (ham, lucht gedroogde salami, paprikaworst, bloedworst), de kaas, die “Migas” (in reuzel gebakken broodkorsten met verschillende worstsoorten, spekschijven, etc.) “Choto al ajo  cabanil” (geit met knoflook), “Gachas pimentos” (melk-meel-maaltijd met paprikapoeder),  „Potaje de castanas“ (kastanjestamppot) en „Papas fritas a lo pobre“ (gebakken aardappels met uien en groene paprika). Aan te bevelen nagerechten en toetjes zijn „ Leche frita“ (gefrituurde melk), „Torta de lata“ en „Tortilla dulce“ (zoete omelet).

Restaurants in de Alpujarras

Orgivia

Baraka
Direkt naast de openbare parkeerplaats in het bovenste gedeelte van het dorp biedt dit restaurant een ontspanne sfeer en een menukaart met Marokkaanse gerechten, hamburgers, brownies en vers geperste vruchtsappen. Er worden hier ook verschillende theesoorten, kruiden, noedels, gebak en brood verkocht.
Adres: Calle Estacion, 12
Op vrijdag gesloten.

Meson Santiago
De beste bar op het plein met een eigen terras. De menukaart heeft traditionele gerechten zoals de Migas, knoflooksoep of tortilla.
Adres: Plaza Garcia Moreno
Gemiddelde prijs: € 6 - € 12


Pampaneira

Casa Diego
Op het terras van het restaurant met zicht op de mooie stenen kerk uit de 16de eeuw, geniet men van de huisgemaakte gerechten zoals konijn uit de oven en gebakken aardappels.
Adres: Plaza de la Libertad, 3
Prijs menu: € 9
Hoofdgerecht: € 6.50 – € 14

Bodega El Lagar
Dit kleine lokaal in een van de mooiste straten van het dorp verkoopt ook eigen producten en textielproducten. Het heeft een erg mooi terras en uit de eigen wijnkelder komt een goede wijn met een fruitig en zacht karakter.
Adres: Calle Silencio
Prijs voor een portie:  € 6 - € 8

Bubion

Teide
Aan de hoofdweg gelegen, biedt dit restaurant voor gunstige prijzen een dagmenu en redelijk grote porties ham aan. De gerechten zijn voornamelijk typische gerechten uit de regio met een paar uitzonderingen zoals uiensoep of spaghetti al pesto.
Adres: Carretera de Sierra Nevada
Menu:  € 8.50
Hoofdgerechte:  € 7 - € 9 
Op dinsdag gesloten.

Estacion
Dit is een elegant restaurant met een zeer afwisselende menukaart waarop men internationale voorgerechten zoals hummus of vegetarische kroketten zoals ook lekkere salades en regionale gerechten kan vinden.
Adres: Calle Estacion, 4
Gemiddelde prijs:  € 7 - € 12
Op maandag gesloten

Capileira

El Corral del Castano
Een restaurant dat men kan aanbevelen om gerechten zoals gevulde champignons, kabeljauw met rijst en andere specialiteiten te proberen. Maar op de Italiaanse menukaart vindt men ook andere gerechten zoals risotto, noedels, pizza en een uitstekende tiramisu als toetje.
Adres: Plaza del calvario, 16
Menu:  € 10
Hoofdgerecht:  € 8.50 - € 14

Trevelez

La Fragua
In het bovenste deel van het dorp gelegen met een erg mooi overdekt terras en pittoreske uitzichten, biedt dit restaurant specialiteiten zoals patrijs in kastanje-sauce en vijgenijs. 

Cafe Bar Los Rosales
Hier heeft men een grote keuze aan tapas en de meest bijzondere zijn de krabben met ham.
Adres: Plaza Rosales
Tapas:  € 1.50

Meson Joaquin
Het restaurant is een van de beste in het dorp en ligt aan de hoofdkruising in het centrum van het dorp. Hier wordt de ham in flinterdunne sneetjes gesneden en aan de gasten geserveerd. Het gaat vooral om de specialiteit van het lokaal, maar ook de forellen worden uitstekend gemaakt en zijn erg aan te bevelen. Vraagt u ook naar de stamppot van de dag.
Adres:  Carretera de Laujar – Orgivia km 22
Gemiddelde prijs:  € 8 - € 12