Almeria

Almeria

Algemene informatie

De kust- en provinciehoofdstad Almaria met 188.000 inwoners ligt in het oosten van Andalusie en wordt omgeven door de bergketens Sierra de Gabor, Sierra de Almahilla en de Sierra de Cabo. De belangrijkste industrie is fruit- en groenteteelt, waarvan het grootste gedeelte via de haven in Almeria naar andere europese landen geexporteerd wordt.

De landbouw rondom Almeria is zeer gevarieerd met een woestijnachtig binnenland en prachtige stranden met kristalhelder water. Voor watersportliefhebbers en zonaanbidders een absoluut paradijs. Schilderachtige kustplaatsen als San Jose en Mojacar bieden de toeristen een Andalusische sfeer en onderdak in elke categorie.

De provincie behoort met 3000 zonuren per jaar tot de zonnigste van heel Andalusie. De gemiddelde jaartemperatuur is 18 graden en de zomermaanden geven normaalgesproken een aangename 25 graden.

Geschiedenis

Al sinds mensenheugenis is de omgeving van Almeria gekoloniseerd. Na elkaar vestigden zich hier Feniciers, Grieken en Carthagers tot uiteindelijk Almeria onder Romeins heerschappij zich als een belangrijke havenstad ontwikkelde. De gouden eeuw beleefde Almeria onder het kalifaat van Cordoba, waarvan de indrukwekkende Acazaba in de oudstad getuigd. In het jaar 1489 werd de stad uiteindelijk terugveroverd door de katholieke koningen.

Bezienswaardigheden

Alcazaba 
De op 90m hoogte tronende vestiging behoort tot een van de grootste in Zuid-Spanje en werd in de 10e eeuw in de tijd van het kalifaat van Abb ar Rahman III gebouwd.

Castillo de San Cristobal
Een Tempeliersburcht, die door de stadsmuur met de vestiging verbonden is.

La Chanca
In deze armoedige wijk leven vele inwoners in rotswoningen.

Iglesia San Juan
In deze kerk werd in 1970 de resten van een moskee ontdekt.

Kathedrale
Een drieschepige kerk uit de 16e  eeuw, die als versterkte kerk die als bescherming tegen de Moren en Turkse piraten diende.

Centro de Arte
In dit culturele centrum aan de Plaza de Barcelona vinden maandelijks wisselende, moderne kunsttentoonstellingen plaats.

Museo de Almeria
Een verzameling van archeologische vondsten reflecteert de geschiedenis van Almeria en de omgeving.

Cabo de Gata
Het in 1980 tot natuurpark verklaarde kustgebied maakt indruk met zijn barse bergen, eenzame stranden en slaperige dorpjes.

Mini Hollywood
In de Sierra de Alhamilla bevindt zich deze filmstad, waar in de 60-tiger jaren vele beroemde westerns gefilmd zijn, zoals “Once Upon a Time in the
West”.

Feesten

Romeria de la Virgen del Mar
In januari is deze processie ter ere van de maagd van de zee, die van haar kerk tot het strand Torregracia gedragen wordt. De bewoners en bezoekers van Almeria kunnen aansluitend op die plek uitgebreid feesten.

Carnaval
Carnaval wordt in februari in de straten en op de pleinen van de stad gevierd. In het auditorium Municipal Maestro Padilla zijn de traditionele wedstrijden.

Semana Santa
Het paasfeest in Almeria is een feest van “Internationaal Toeristisch Belang”. Talrijke processies en toeschouwers vullen de straten in deze sterk emotionele paasweek.

Cruces de Mayo
Zoals in vele andere Andalusische steden wordt ook hier het feest van de meikruisen gevierd, waarbij prachtig versierde kruisen op pleinen in het oude stadscentrum geplaatst worden.

Noche de San Juan
In de nacht van San Juan, de langste van het jaar, worden aan het strand verscheidene kampvuren ontstoken, waarbij uitgelaten gefeest wordt.

Feria de Almeria
Het 10 dagen durende volksfeest wordt in het tweede deel van augustus gehouden. Overdag wordt in het centrum van de stad gefeest, waar o.a. culinaire wedstrijden plaatsvinden en ’s avonds op het feestterrein met veel muziek, dans en folklorische opvoeringen.

Moros y Cristianos
Het traditionele feest van de Moren en Christenen wordt in veel dorpen van deze provincie gevierd en symboliseert met weelderige processies de verdrijving van de Moren uit Spanje en de overname van het land door de Christenen.

 

 

Gastronomie

De keuken in deze regio is zeer gevarieerd en wordt gekenmerkt door produkten van hoge kwaliteit uit de zee en van land. Een erfgoed uit het verleden zijn gastronomische specialiteiten als Pimenton (paprikapoeder), Gurullos (deegbolletjes van bloem, water en zout), Gachas (prakje van melk en meel, meestal met honing geserveerd) en soepen met zeevruchten. De basis voor de bereiding van veel visgerechten is scholvisfilet. Naast zeevruchten worden ook garnalen, inktvis, ansjovis en slakken gebruikt. Als completering van de heerlijke visgerechten zijn er verschillende salades en ragouts. Liefhebbers van vleesgerechten zullen in vervoering raken door het Iberische varken en ossenstaart (stierenstaart). Het eten kan men met spaanse wijnen genieten.

Restauranten in Almeria

Prijsklasse:  € 10 - € 20 per persoon

Casa Joaquin
Visliefhebbers kunnen hun hart hier ophalen. Voor de lunch dient men beter een tafel te reserveren, al kan men aan de bar staand ook goed eten. Hier worden mosselen, gebakken visselever en vele andere delicatessen tentoongesteld.

Adres: Calle Real, 111

Tel. 950 264 359

Prijs: € 14 - € 20

Zaterdagavond, zondag en de hele maand september gesloten.

Aliaima
Bonte tegeltjes, die tot het plafond reiken, prachtige materialen, kunstwerken en foto’s met Marokaanse motieven geven dit restaurant een orientaalse flair. De heerlijke gerechten zijn precies zoals de decoratie: traditioneel en zeer typisch.

Adres: Calle Jovellanos, 12

www.restauranteajaima.es

Tapas: € 2,10

Gerechten:  € 12 - € 14

Mesa Espana
De eigenaar Antonio ontvangt zijn gasten in zijn traditionele restaurant hartelijk en warm. De menukaart biedt een goede prijs-kwaliteitverhouding en interessante gerechten zoals de vlees-, kaas- en zelfs chocoladefondue.

Adres: Calle Mendez, 19

Menu: € 10

Fondue’s:  € 6 - € 18

El Meson de Altamira
Ten westen van Avenida Lorca is deze bar, die welliswaar geen grote luxe biedt, maar toch iedere avond opnieuw de tafels met tevreden familie’s en enorme hoeveelheden gefrituurde vis en lekkernijen vult.

Adres: Calle Altamira, 35

Prijs: € 11 - € 17

La Marca
Met het plafond vol hangende hammen is deze taveerne een ideale plek om wijn, worst en kaas uit heel Spanje als tapa op portie te nuttigen. Elke woensdag is er vanaf 21:30 uur live jazzmuziek.

Adres: Calle Doctor Gregorie Maranon, 33

Prijs: € 6 - € 12

Maandag tot vrijdag 08:00 – 24:00 uur

Zondag: 10:00 – 17:00 uur

Kleinigheden

Cafe Barea
Dit cafe heeft een groot terras met een heel mooi uitzicht op het levendige Plaza de San Sebastian. Hier zijn de beste sandwiches met o.a. tonijn ansjovis of tortilla te krijg.

Adres: Calle Granada, 2

Sandwich: € 2,25 - € 3

Maandag tot vrijdag 08:00 – 23:00 uur

Zaterdag en zondag tot 24:00 uur